Teknologi kesan tahap halal masih kurang

on 25 Mei 2011

KUALA LUMPUR: Malaysia kini masih kurang teknologi dan kaedah berkesan bagi memastikan tahap halal 100 peratus sesuatu produk di pasaran tempatan mahupun antarabangsa.

Berikutan itu timbul banyak isu membabitkan produk tempatan yang didakwa tidak halal dan mengandungi bahan pengawet berlebihan serta bahan kimia.

Ketua Makmal Institut Kajian Produk Halal, Universiti Putra Malaysia, Dzulkifly Mat Hashim perkara sedemikian terjadi kerana tiada maklumat cukup yang disalurkan dan pemantauan kandungan produk halal hanya dilakukan secara luaran sebelum ini.

Beliau menyarankan supaya pembekal menapis terlebih dulu bahan mentah yang diterima daripada pembekal luar negara agar produk akhir mereka terjamin halal dan menepati piawaian Jakim dan Sirim - Metro

Kalau macam tu, janganlah bawak masuk/luluskan produk-produk yang belum habis dianalisis atau tak dapat dianalisis. Tak kiralah produk tempatan atau dari luar punya. Hm dah lama macam ni baru nak bagitahu. Hishh
Ranking: 5

{ 0 ulasan... read them below or add one }

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...