Untuk blogger yang kekurangan masa - Taip entri bawah 30 minit

on 18 May 2011

Menaip lebih dari 1 jam untuk 1 entri memang 1 masalah bagi bloggers yang kekurangan masa. Contohnya blogger yang sibuk dengan aktiviti harian macam kerja, etc. Kalau taip entri sampai 1 jam ke atas kerja confirm terbengkalai. Tu yang tak best tu. Ahaks..

Jadi jalan yang tinggal taip bawah 30 minit. Tapi macam mana?

Idea

Dapat je idea, cari 3 isi penting (3 isi je dah cukup), rangka sikit-sikit ayat huraian isi dengan tajuk entri pastu save dulu. Yang penting part ni ialah jangan biarkan idea tu berlalu macam tu je. Rugi siut.. Kalau hilang nak kena cari balik. Kan dah buang masa tu.  

Curi masa dan terus taip

Masuk part ni patutnya idea tu dah sedia untuk kau taip.. Curi masa dalam 20 minit untuk taip entri. Dalam 20 minit tu, kau kena bagi perhatian dengan perkara kat bawah ni supaya kau tak terlajak -

  • Straight to the point : Ayat huraian perlu straight to the point. 1/2 ayat huraian je dah cukup
  • Guna bullet list : Supaya lagi jelas penyampaian (Kalau nak)
  • Tak perlu panjang-panjang : Entri tak perlu panjang. 3-4 perenggan je dah cukup.

Baki 10 minit, boleh lah kau guna untuk check ejaan ke, apa ke. Then picit published post! Siap! Tralalalala~


*Kalau kau memang tak cukup masa dengan blog, boleh guna tips ni. Sesibuk macam mana pun insyallah dapat jugak post entri.
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...