Perkauman?

on 08 September 2010



Ok korang da baca tajuk entri ni kan? Rasanya, ramai tahu apa maksud racist ni. Cuma yang membingungkan aku, kenapa still mentuturkan/melakukan hal yang boleh menimbulkan 'racist' ni. Seperti apa yang berlaku kat 1 laman web social yang terkenal ( apalagi, facebook la ) beberapa minggu lepas. 


Aku tak menyebelahi mana-mana pihak pun. Bagi aku, istilah kaum tu tak patut wujud. Untuk apa wujud istilah kaum tu? Sebabnya mudah : kita ni manusia, kan same je semua.




Jadi tak boleh ke tolak ketepi 'kriteria2' seperti perbezaan warna kulit, bahasa pertuturan, agama, rupa?
Susah sangat ke? Kenap bila menghadapi konflik sesama manusia, kenapa kriteria kat atas ni akan dimasukkn sekali? Kenapa weh kenapa? Mana perginya common sense yang dicanang-canangkan?



Apa faedah yang boleh didapati bila kriteria remeh macam kat atas yang sama sekali takda kena-mengena dengan konflik yang dihadapi dibawa masuk campur sama sekali? Boleh selesai ke masalah?



Fikirkan lah..!
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...