Tips elak mengantuk

on 10 February 2011


Cepat mengantuk ni memang 1 masalah. Mengantuk 1 nikmat bagi diaorang yang dah settlekan segala komitmen harian. So bila dah mengantuk dengan senang hati terus je terjun ke katil dengan gaya terjunan kuak lentang bersama pusingan 570 darjah.. Oh it's heaven! Tapi mengantuk 1 azab bagi yang belum settle kan komitmen sendiri. Terkejar-kejar kita dibuatnya. At the end terpacul 1 ayat dari mulut : "Masa tak cukup arghh!!"

Masa yang produktif untuk setiap orang berbeza-beza. Siapa yang dapat belah malam ni memang dalam masalah. Mood nak buat kerja dah cun dah. Tapi tengah-tengah buat assignment, tiba-tiba pandangan tu kejap clear, kejap kabur. Dalam sesaat dua, poof! Tiba-tiba jadi gelap. Aiseh.. Bila study pun sama. Bila buat kerja pun sama. Bila update blog pun.. sama? Wah sudah lebih ni...

Puncanya, bila badan kita dah penat.. Stamina takda! Pastu bila buat sesuatu tu dalam suasana yang boring..

                                                           ++++++++++++++++++

"Usah gentar! Usah khuatir! Bersama anda disini Prof.Kid, pemegang P.H.D pakar kesihatan dan phsycology manusia dari Oxford University, akan menyelesaikan masalah anda! Tidak perlu produk-produk kesihatan yang bullshit! Tidak perlu keluarkan duit! Tips yang dijamin menjadi dan diiktiraf SIRIM. 100% halal dan selamat!" - Iklan

Member-member 1 hostel dulu pernah panggil aku - Kid the kelawar yang keding. Gara-gara aku yang selalu stay-up 1 hari setengah tanpa mengeluh mengantuk. Tang keding tu sebab member jeles aku makan banyak pun tetap kurus. Er.. So inilah dia tips elak mengantuk. Manalah tahu kalau-kalau berkesan jugak untuk korang.
  • Kurangkan aktiviti yang banyak menggerakkan badan : Pendek kata apa-apa je aktiviti! Banyak bergerak means banyak kalori yang diperlukan untuk dibakar jadi tenaga. Tenaga zero = badan penat = cepat mengantuk. Agak-agak ada banyak kerja nak buat belah malam, saving-saving sedikit tenaga tu. So selagi kita boleh duduk tanpa buat apa-apa maka teruskan. Kalau ada yang tanya kenapa asyik duduk je cakap je bergerak is boring..  
  • Keadaan meja bekerja : Aku tak tahulah korang macam mana. Tapi bila aku nak stay-up aku perlukan keadaan meja bekerja yang bersepah tapi taklah melampau sangat. Means sepah-sepah sedikit kena ada. Supaya aku rasa tak selesa. Mungkin jugak aku ni seorang yang berjiwa seni atau abstrak mungkin.. Kekeke.. Actually bila kita berada dalam zon selesa ni, lagi cepat kita mengantuk.
  • Kalau mula rasa mengantuk, layan porn video yang kelakar : Kalau rasa mengantuk mula menjalar, break 5-10 minit kejap.. Bukak web browser, pergi youtube.. Taip je 'funny' atau 'kelakar', berjuta-juta result keluar. Chill layan 1,2 video dulu kan.. Make sure korang gelak berdekah-dekah sampai keluar air mata ok? Dijamin hilang mengantuk tu. Jangan pulak pergi taip 'sex' kat search bar youtube tu. Sampai kiamat pun takkan jumpa. Hehe.
  • Cigarette atau something yang boleh dikunyah : Rasanya tak patut aku cadangkan cigarette ni tapi depends lah ye. Aku kalau ada cigarette  memang susah nak mengantuk. Sebagai ganti bagi yang tak merokok, sediakan something yang boleh dikunyah. Nak cepat/simple, maggi 2 minit pun cukup style.
  • Buat something yang jarang dibuat : Contohnya sambil buat kerja sambil dengar lagu, sambil melalak kuat-kuat. Pedulik je kalau roomates kata korang syok sendiri.. Hanya kita yang faham diri kita kan?
                                                                     
                                                           +++++++++++++++++

Apa-apa pun janganlah kita sampai tak cukup tidur ek? Tak cukup tidur, memang zero habislah tenaga tu. Lesu je badan. Serius memang tak best.
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...