Jangan jadi pencuri bandwith!

on 27 March 2011

Untuk yang berblog guna blogger.. Aku perasan ada yang upload gambar guna cara yang salah. Mungkin ada yang tak tahu lagi apa yang salahnya tu. Ni aku kasitahu.

Apa yang korang buat tu ialah hotlinking. Bagi blogger yang guna wordpress selfhost, boleh habis bandwith kalau kena hotlinking ni. Bila bandwith habis, blog tu takkan dapat di access. Dari sini ar gelaran pencuri bandwith timbul.

Apa kebenda hotlinking ni? Klik sini. Ada terangkan pasal hotlinking dari a-z. Cara betul untuk pengguna blogspot upload gambar, save dulu gambar tu then baru upload. Bukan copy image.. Jangan ler bagi alasan malas. Save lepas tu upload bukan ambik berminit-minit pun.

Ni aku bagitahu supaya korang tak silap lagi bila korang nak letak gambar dalam entri. Lagi 1, kesian la diaorang yang guna wordpress self hosted.. Semua tu berbayar, bukan free. Jangan jadi pencuru bandwith, okeh??

,
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...