Selesaikan masalah takde mood berblogging

on 07 May 2011






















Pernah takde mood berblogging? Bila takde mood berblogging ni,  segala apa yang kita nak buat pada blog memang tak menjadi. Sungguh menyakitkan hati. Ahaks.. Sebelum tu kita usha dulu punca takde mood berblogging.

Punca yang dimaksudkan :

1. Tensyen tak dapat idea
2. Tak sempat fikir idea sebab sibuk dengan urusan harian macam kerja/study
3. Minda terlalu penat, blur, tak dapat fikir apa-apa
4. Berblog semata-mata pasal duit. Bila tak dapat, frust

Point 1, 2, 3 - Untuk blog personal, idea ada dimana-mana. Segala sumber boleh dijadikan idea. Jangan sempitkan fikiran. Jangan fikir pasal 1 benda je. Kalau terlalu sibuk, curik masa. Bila free lagi-lagi waktu lunch, guna masa tu untuk cari idea. Kalau minda kau blur, buat something yang boleh kasi minda rileks macam chatting ke. Tak pun tidur. Bagi aku, point-point ni fit dalam semangat dan keinginan kau sebagai blogger. Kalau betul serius berblogging, jangan cepat mengalah.

Point 4 - Kalau blog personal, janganlah kau duk pikir sangat pasal duit ni. Bukan tak boleh dapat kalau blog personal tapi better fokus kat content dulu. Apa-apa pun chill lah. Giliran kau cashout earning akan tiba jugak nanti.   

Ini yang aku buat selama ni untuk tepis masalah takde mood berblogging. Cubalah. Insyaallah berkesan. Apa pun, yang paling penting dalam hal ni jangan cepat mengalah. Ok?
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...