5 perkara kid nak buat

on 12 October 2010



Korang semua mesti ada something yang korang nak and nak buat tapi still tak tercapai-capai kan? Macam kid jugak. Banyak benda yang kita nak dapat and nak buat kat dunia ni. Tapi susah nak capai semuanya. Kalau kita kira, mungkin ada berpuluh-puluh or beratus-ratus yang kita nak capai. Mahu 2,3 helai kertas pakai kalau kita list semua.

Sini kid nak listkan 5 dari 50 perkara yang kid nak buat and nak capai sangat-sangat. Berkaitan dengan life and blogging. Kalau hal yang berkaitan dengan life, ni lah dia :

  1. Bebas dari masalah kewangan - Ni yang 1st. Kid memang teringin sangat-sangat nak bebas dari problem ni. Takdalah sampai jadi jutawan ke apa. Tapi sekadar cukup untuk buat apa yang kid nak pun dah cukup. Cakap, cakap jugak tapi sampai sekarang takda inisiatif kid buat untuk capai hajat pertama ni. Haiya..
    2.   Cari girlfriend baru - Hahah no.2 ni agak touching-touching sedikit. Dah 5
          tahun single. Kid ni jenis kalau dah sayang, memang boleh bawak ke
          mati. Sebab ni lah kid single je lagi. Sebab tak dapat lupa cerita
          lama. But now alhamdullilah, dah ok. Girls, mari kenal-kenal? Agak-agak
          bila kita boleh kapel? Hehe.


Ok ni masuk bab blogging. Kenapa blogging? Sebab blogging ni kid anggap dah jadi sebahagian dari keperluan kid. Ada 3 list :


    3.   Blog : identiti sendiri - Kid memang berharap sangat-sangat 1 hari nanti
          kid jumpa identiti kid sendiri dalam dunia blogging ni. Bila reader baca
          je blog ni, diaorang tahu 'oh ni blog si kid ni' . Macam trademark lah
          macam tu. Sekarang kid masih lagi bereksperimen dengan cara penulisan
          kid, gaya penyampaian kid bila berblogging and baru-baru ni, kid baru je
          modified sedikit blog kid ni. Memang bukan kerja yang mudah.
          Botak kepala kid.

    4.   Entri yang menarik - Ni lagi 1 hal dalam blogging. Bukan mudah nak
          hasilkan entri yang menarik untuk reader and even untuk kita sendiri
          pun. Kid sendiri pun malas nak baca entri-entri lama kid sebab kid rasa
          macam tak menarik je? Haha. Kid masih lagi mengkaji macam mana nak
          hasilkan entri yang best, cool, mantop meletup. Bukan untuk 1,2 entri je.
          Sangat-sangat berharap dapat capai jugak hajat ni 1 hari nanti.

    5.   Domain, hosting sendiri - Hal ni dah lama jugak kid fikir. Sebelum blog ni
          wujud lagi. Memang 1 hari nanti, bila tiba masanya kid akan beli domain,
          wordpress hosting sendiri. Siapa yang taknak ada website and hosting
          sendiri? Angkat kedua-kedua kaki!
          Banyak faedah dia contohnya blog kita teramatlah susah untuk di-band.
          Bermakna penyampaian kita boleh dikatakan 100% bebas tentang apa-
          apa subjek sekalipun. Cool..! Cuma kid masih lagi blur dengan hal ni
          terutamanya hosting sendiri ni..Nak setup wordpress tu lagi.Sekarang ni
          kid study sedikit-sedikit dulu pasal hal ni. Bila dah betul-betul ready, apa
          apa maklumat yang patut dah cukup and atleast ilmu-ilmu basic tu dah
          ada, kid pasti beli domain and hosting sendiri. Insyallah..

    
5 ni je dulu yang kid target nak capai. Harap-harap dapatlah. Kalau banyak-banyak kang, confirm pening mana 1 nak fokus last-last tinggalkan macam tu je. Huhu. Korang pulak macam mana?


Ahh.. Best betul bila cuti. Apa-apa yang menarik bagi kid terlintas dalam fikiran, terus je sumbat dalam blog.
        
Ranking: 5

{ 4 comments... read them below or add one }

Aqeel said...

kalau domain sendiri kena bayar kan ?

hihi taktau .. xD


12 October, 2010
- Kid - said...

yup berbayar :) tgh survey harga terbaik lagi ni :)


12 October, 2010
wannurfazrini said...

nak jadi GF kid leh ? heheheh :p


12 October, 2010
- Kid - said...

hehe fadz..boleh2 tapi kid budak jahat taw? tak kisah ke? hee =P


12 October, 2010

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...