Jangan abaikan perkara lain semata-mata perkara yang kita suka buat

on 09 April 2011

Kita ni bila dah asyik dengan sesuatu mesti kita akan abaikan perkara lain. Kelemahan kita yang paling ketara. Aku ambik 1 contoh, bab solat. Bila dah asyik sangat dengan kerja, confirm terabai bab solat ni.

Benda ni kita boleh perhatikan setiap hari jumaat kat kedai makan. Mana ada diaorang tutup kedai masa solat jumaat? Kan kan? Betul tak? Haa..

Bukanla maksud aku tak boleh asyik bila buat sesuatu yang kita suka tapi janganlah sampai terabai perkara lain. Sebab perkara lain tu, kemungkinan besar perkara yang penting.

Nanti bila perkara penting ni jadi masalah (sebab kita tak laksanakan) kita jugak yang melatah, tensyen, fikiran serabut la hape la.. Silap-silap kita blame yang Esa kat atas tu. Walhal salah sendiri.

Jadi mohle kita ubah perangai busuk serius tak best langsung nih.. Untuk kebaikkan kita. Ingatan untuk diri sendiri jugak..
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...