Yang guna prepaid, tak lama lagi kita dikenakan tax 6 peratus

on 07 June 2011

Tadi guwa merayau kat berita semasa, guwa jumpa artikel ni - Pengguna prepaid akan dikenakan cukai. Pulak dah.. Ni artikel dia :

Dulu, masa cukai yang dikenakan hanya 5%, pihak telekomunikasi berbesar hati untuk menyerap kos tersebut untuk pelanggan bagi pengguna telefon prepaid. Tapi, sejak diumumkan bahawa cukai naik 15 kepada 6%, akhirnya pihak telekomunikasi dah tak boleh nak serap lagi. Cukai tersebut sekarang dibebankan pula kepada pengguna telefon prepaid bermula Julai ini.

Sekiranya setiap pengguna prepaid mengisi purata RM 40 setiap bulan, jualan prepaid menjangkaui RM 6.3 bilion sebulan. Memang banyak! Dan daripada jumlah besar tersebut, selama ini syarikat telekomunikasi mensubsidi hampir RM 378 juta sebulan hanya untuk menyerap kos cukai yang dikenakan kerajaan.

Bagi yang selama ini pakai talian postpaid, mungkin dah terbiasa dengan caj cukai ini, namun kalau yang selama ini menggunakan prepaid, mungkin akan ada terasa kesannya. Yelah, selepas ini, kalau beli topup RM 10, baki yang tinggal dah jadi RM 9.40.Nampak macam sikit, tapi kalau dah 13.2 juta orang, dah berapa banyak pula - berita semasa

Derm..! Hrmm.. 1 cadangan guwa. Kalau taknak kena cukai, belalah burung merpati sebagai pengganti hanpon untuk hantar mesej. Boleh?
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...